
مروری بر چندین اختراع و کشف برجسته در ایران باستان
تمدن پارسی به عنوان یکی از پیشرفتهترین تمدنهای جهان باستان به حساب میآید و دلیلش، انبوهی از ابداعات و کشفهای مختلف است. «پرشیا» یا «پرسه» یا ایران، مسئولیت ابداعات و اکتشافات مهمی نظیر یخچال، باتری و اسید سولفوریک را برعهده داشته است و تمامی اینها، ابداعاتی بسیار پیشرفته برای تمدنهای باستانی به حساب میآمدند.
اکثر این ابداعات بسیار ساده بودند و با استفاده از منابع موجود در کشور ساخته میشدند. ضمنا این احتمال وجود دارد که به صورت تمام و کمال از پتانسیلهای این ابداعات در ایران باستان با خبر نباشیم و باستانشناسان همچنان به مرور زمان دست به اکتشافات تازه میزنند.
-تخته نرد
تختهنرد که یکی از بازیهای محبوب مدرن به حساب میآید، برای نخستین بار حدودا 3000 سال پیش از میلاد مسیح در ایران ساخته شد. این یکی از قدیمیترین بُرد گیمهاییست که از گذر تاریخ جان سالم به در برده و توسط دو نفر و بسته به تاسهایی که ریخته میشوند پیش میرود. بازیکنی برنده بازیست که بتواند تمام مهرههای خود را پیش از رقیب، از تخته خارج کند.
«سینیت» هم یک بازی مشابه است که توسط مصریان باستان ساخته شد، اما پارسیها کماکان به عنوان سازنده بازی تختهنرد شناخته میشوند. این بازی نخستین بار در شهر سوخته و همراه با دو تاس و 60 مهره یافت شد. محبوبیت تختهنرد برای هزاران سال ادامه یافته و همین حالا هم میتوانیم افرادی را در پارکها و کافهها بیابیم که مشغول تجربهاش هستند. البته که ورژن امروزی تختهنرد، از لحاظ چیدمان ابتدایی مهرهها و اهداف کلی بازی، تفاوتهایی با ورژن باستانیاش دارد.