
اَنار ایران
>
میگویند اگر در باغ خود یک درخت انار بکارید بیماری خانهٔ شما را ترک خواهد کرد زیرا انار درمان خیلی از دردها است، زیبائی به خانهٔ شما میآید زیرا در داخل گل انار یک پری نشسته است. یک ضربالمثل خارجی میگوید: یک سیب در روز دکتر را از خانهٔ شما دور میسازد. این ضربالمثل به این شکل تغییر داده شده است: یک انار در روز شما را از مراجعه به دکتر قلب معاف خواهد کرد.در نتیجهٔ شرایط عالی اقلیمی ایران، اولین درخت انار در ایران و افعانستان رشد کرده است. البته قبل از دوران یخبندان در فرانسه نیز بقایای آن دیده شده است. نوع وحشی انار در یمن دیده شده است. محققان معتقدند که انار از ایران به هند، شمالآفریقا، چین، اروپا و آمریکا سفر کرده است. انار درختی است که شکوفهٔ آن به مدت زیادی روی درخت باقی میماند و همین باعث زیبائی درخت انار است. اگر به درخت انار خوب رسیدگی شود، ۵۰ تا ۶۰ کیلو انار خواهد داد که هر یک به وزن ۵۰۰ تا ۶۰۰ گرم است و ۵۰۰ تا ۷۰۰ دانه در داخل آن رشد میکند. انار داروئی بسیار از دردها است. ابوعلیسینا درکتاب قانون خود نوشته است که تمام قسمتهای انار خواص داروئی دارد. گل انار خونریزی را بند آورده و لثهها را قوی میکند، پودر انار زخمهای کهنه و مزمن را معالجه میکند و پوست درخت انار برای معالجهٔ هپاتیت، سرفه و زخم بهکار میرود.
در سریلانکا گل انار را دم میکنند و معتقدند که برای درمان برونشیت و التهاب چشم مفید است. مصریان قدیم از میوهٔ انار برای درمان اسهال، درد و درمان کرم کدو استفاده میکردند. بقراط از انار برای التهاب چشم، گچ گرفتن استخوان شکسته و هضم غذا استفاده میکرد. افسانههائی نیز در مورد انار وجود دارد. مصریان فرعونهای خود را با انار دفن میکردند. یونانیان معتقدند که انار غذای مورد علاقهٔ خدایان است. یونانیان قدیم معتقد بودند که آفرودیت در جزیرهٔ قبرس اولین دانهٔ انار را کاشت و کلمه انگلیسی انار که از زبان فرانسه گرفته شده اول بهصورت pomme gamete بوده که به معنی سیب پر از دانه است و به مرور به کلمهٔ کنونی رسیده است (pomegranate). به علاوه خواص داروئی و پزشکی، از انار برای تزئین، اِسانس بستنی و ژله نیز استفاده میکنند.
آبلمبو یعنی چه؟
What is Ab Lambu?
(A fruit that has been separated from the seed by squeezing the juice, such as pomegranate.)
مهمترین و شاید جذابترین نکته درباره میوه انار آن است که انار تنها میوهای است که آب آن را بدون دستگاه آبگیر، تنها با دست و بدون استفاده از لیوان یا هر ظرف دیگر، تنها با فشار دادن پوست انار میتوان نوشجان کرد.همانطور که حدس زدید به این کار میگویند ”آبلمبو“ کردن. آبلمبو کردن روشی است سنتی ایرانی که از قدیم تا به امروز که مدرنترین دستگاهها برای گرفتن آبمیوه اختراع شده، مورد توجه خاص و عام بوده و هست. چه در کارخانه و چه در کنار باغ انار، من و تو بدون ظرف و فقط با استفاده از انگشتها آبانار را در پوستش میگیریم و با دندان سوراخی در پوست میوه میزنیم و بعد… نوشجان!
مطلب به اینجا که رسید به یاد شعری از سهراب سپهری افتادم که:
تا اناری تَرَکی برمیداشت
دست فواره خواهش میشد
خواص تغذیهای انار:
انار میوهای است با خواص تغذیهای بسیار فراوان که در مناطق گرم و کویری میروید. ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انار در جهان بهشمار میرود که سالانه در حدود ۶۰۰ هزار تن انار در ایران استحصال میشود که از این میزان چیزی در حدود ۱۸هزار و ۶۰۰ تن به خارج از کشور صادر میشود. اسپانیا یکی از تولیدکنندگان این محصول بهشمار میرود. که محصول انار آن از لحاظ مرغوبیت و کیفیت قابل مقایسه با انار ایران نیست. بیشترین سطح زیر کشت این محصول در ایران به مناطقی چون یزد، اصفهان، کرمانشاه، کرمان، زنجان، سمنان، تهران، گرگان، قزوین، مازندران، جیرفت و دیگر استانهای مرکزی ایران اختصاص دارد. اصلیترین گونههای این محصول، گلوباریک، باجستان، الکشیرین، زاغ، شهور، دانه قرمز، تبلرز، دانه سفید، گل میخوش، ملس، دانه قرمز اصفهانی و ساوه نام دارند. این میوه غنی از ویتامینهای چون C و PP و B2 و B1 و مواد معدنی مانند سدیم، فسفر، آهن، منیزیم و پتاسیم و ترکیبات قندی ساکارز، گلوکز، فروکتوز و همچنین اسیدهای مالیک و سیتریک است. از پوست این میوه در صنعت داروسازی برای تولید دارو بهره گرفته شده از خود میوه در صنعت برای تولید آبمیوه و کنسانتره استفاده میشود.
نتایج حاصل از مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهند که مصرف میوهها و سبزیهائی که حاوی ترکیبات پلیفنولیک هستند، به میزان قابل توجهی از میان قابل توجهی از میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای مغزی تخریب و سرطانهای مختلف میکاهند.

